Вторгнення

    Маріуполь став волею долі та неймовірними зусиллями його оборонців тою твердинею об яку розбилася агресія нашого східного сусіда. Ніколи не будуть забуті імена тих героїв, які обрали шлях війни і до останнього не здавалися в полон, точніше, коли не прийшов відповідний наказ. Їх жертовність не лише символічна, як це багато хто уявляє, адже прирікаючи себе на очевидну загибель, вони допомогли тисячам своїм побратимам на інших ділянках фронту відтягуючи ворожі сили на себе…
    Бої за Маріуполь почалися після вторгнення Росії в Україну і тривала з 24 лютого до 20 травня 2022 року.

    Політики-колаборанти (в тому числі депутати від ОПЗЖ) допомагали загарбникам створити в місті гуманітарну катастрофу. З перших днів навали окупанти прицільним вогнем знищували об'єкти життєзабезпечення міста. Зокрема, комунальні підприємства та техніку, склади з продовольством та медикаментами, вежі мобільних операторів та лінії електропередачі, помпові станції та магістральний водопровід з резервного водосховища. Було спалено всі міські автобуси, підготовлені для евакуації населення. Багато цивільних мешканців опинилися в оточенні, без змоги вибратися з міста.
Місце зборів надзвичайного штабу міських служб досить швидко дискредитувалося і також зазнавало обстрілів.
    24 лютого з 2:00 в місті лунали вибухи. Російська артилерія обстріляла місто та, за повідомленнями, 26 людей отримали поранення. Пізніше того ж дня Верховний комісар ООН з прав людини заявив: «Захист цивільного населення має бути пріоритетом. Слід за будь-яку ціну уникати застосування зброї вибухової дії у населених пунктах…»
Атака на Маріуполь, 24 лютого 2022. 
(Прихильники ворожих сил коментують напад) 
    25 лютого у Маріуполі тривали бойові дії за усіма напрямками.
    Вранці російські збройні сили просунулися з території ОРДО на схід у бік Маріуполя. Вони зіткнулися з українськими військами біля села Павлопіль. Українські збройні сили завдали поразки російським військам; за словами міського голови Маріуполя Вадима Бойченка, у бою знищили 22 російські танки. Повідомляють, що ВМФ Росії, спираючись на можливості, надані Чорноморським флотом, висадив десант на узбережжі Азовського моря за 70 км (43 милі) на захід від Маріуполя увечері 25 лютого. Представник Пентагону заявив, що російські війська потенційно перекидають із цього плацдарму тисячі морських піхотинців.
Маріупольська Служба Новин
    26 лютого російські війська продовжили артилерійський обстріл Маріуполя. Уряд Греції оголосив, що 10 грецьких мирних жителів убили російськими ударами по Маріуполю, 6 - у селі Сартана і 4 - у селі Бугас.
    27 лютого вночі та вранці з Донецька в напрямку Маріуполя рухались танки, 10-ій штурмовій бригаді та 36-ій бригаді морської піхоти за підтримки полку «Азов» вдалось знищити їх. Вдалося взяти 6 полонених.
    Пізніше того ж дня у Маріуполі внаслідок артилерійського обстрілу загинула 6-річна дівчинка.
    Під вечір було знешкоджено ДРГ, яка намагалася атакувати автобуси з людьми.
    Павло Кириленко, голова Донецької ОДА, заявив, що бої в Маріуполі тривали всю ніч на 27 лютого.
    28 лютого збито російський військовий літак.
    Протягом дня місто залишалося під контролем України, попри те, що його оточили російські війська, і зазнавало постійних обстрілів. Увечері відключили електрику, газ та інтернет у більшості районів міста.
    Поблизу Маріуполя загинув заступник командувача 41-ї загальновійськової армії генерал-майор Суховецький Андрій Олександрович, який брав участь у Російсько-грузинській війні, анексії Криму та інтервенції Росії в Сирію. Це перший генерал, чию смерть офіційно визнала російська влада.
    За повідомленням Радіо Свобода, російського генерал-майора Андрія Суховецького вбив український снайпер неподалік Маріуполя цього дня; інші джерела стверджували, що це було під час наступу на північ від Києва.
«Українська Хиросима». Що відбувається в Маріуполі?
    1 березня місто перебувало під шквалом ударів російської реактивної артилерії, було поранено 21 людину. Станом на 13:00, Маріуполь лишався однією з найгарячіших точок України. Після 16:00 Маріуполь знаходився під шквалом російської реактивної артилерії. Окупанти завдавали ударів по всіх районах міста, включно з об'єктами критичної та комунальної інфраструктури. За попередніми даними, було виявлено 21 пораненого.
    Противник здійснив чергову спробу прориву оборони Маріуполя - з боку села Калинового Луганської області висунулось 9 танків та близько роти живої сили ворога. У бій вступив підрозділ «Азову» під керівництвом старшого лейтенанта Віталія Грицаєнка. У результаті вправних дій захисників, бою ворожу колону було повністю розбито.
    2 березня бої навколо Маріуполя тривали, місто залишалося під контролем України. За даними голови Донецької ОДА Павла Кириленка, вороже кільце навколо міста розширилося.
    3 березня війська РФ обстріляли ТЦ «Епіцентр», 22-й та 17-й мікрорайони та станцію переливання крові, обстріли тривали цілий день, ситуація у місті лишалася напруженою.
    4 березня обстріли міста російськими окупантами продовжилися, ситуація в місті стала критичною. В місті не було світла, води, опалення, зв'язку та продуктів. Комунальні служби не могли полагодити лінії водо- та електропостачання через постійні російські обстріли. Мер міста Вадим Бойченко пояснив, що станом на вечір, 300 жителів міста було поранено. Внаслідок обстрілу військами Російської Федерації було вбито 18-місячну дитину чоловічої статі.
    6 березня українські військові здійснили контратаку на Маріупольському напрямку; знищено 3 ворожих танки, 4 БМП, 2 «Тигри» і близько 30 окупантів; 2 потрапили в полон.
Евакуація з Маріуполя/Гуманітарний 
коридор, прорив блокади, режим тиші.
    8 березня ситуація в місті лишалася критичною, було відсутнє світло, вода, опалення, зв'язок та продукти. Комунальні служби не мали можливості полагодити лінії водо- та електропостачання через обстріли російських окупантів. ЗСУ продовжували захищати місто.
Маріуполь 8 березня 2022 
    9 березня російські окупаційні війська здійснили авіаудар по лікарні Маріуполя. Обстрілами зруйновано пологовий будинок № 3.
    Росіяни повністю знищили пологовий будинок № 3 та частково лікарню (дитяче відділення і терапію) у центрі Маріуполя Донецької області. Окупантів не зупинило навіть, що вони гатили туди, де було багато мам з дітьми.
    Внаслідок авіаудару 17 людей постраждало, а троє померло. Одна із породіль, яка потрапила під бомбардування лікарні в Маріуполі, померла разом з дитинкою. Жінку терміново доправили до іншої лікарні, де медики намагалися врятувати життя її та немовляти. За словами місцевого хірурга Тимура Маріна, у пацієнтки був розтрощений таз та відірване стегно. Усвідомлюючи, що втрачає дитину, жінка кричала «Убийте мене зараз», розповіли медики. Вони провели кесарів розтин, проте дитина «не подавала ознак життя». «Більше 30 хвилин реанімації матері не дали результату», - також зазначив лікар. Вказується, що у хаосі авіаудару медики не встигли зафіксувати ім'я жінки, до того, як її тіло забрав чоловік і батько.
Маріуполь: удар по пологовому
Факти і фейки про удар по пологовому 
будинку в Маріуполі
    Російські чиновники, натомість, заявляли, що обстріляний пологовий будинок у Маріуполі нібито був захоплений українськими «екстремістами», а усередині не було пацієнтів та медиків. Тим часом західні журналісти задокументували напад і повідомили, що бачили принаймні кількох закривавлених вагітних матерів, які тікали від вибуху. Журналісти змогли зустріти жертв нападу згодом у іншій лікарні. Одна із них внаслідок атаки втратила кілька пальців на ногах.
    Президент України В. Зеленський, а також представник ЄС з питань безпеки Жозеп Боррель назвали дії росіян військовим злочином. Обурення висловили прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, прессекретарка Білого дому Джен Псакі, та інші європейські політики.
    10 березня в боях морські піхотинці знищили 4 танки і 1 БМП;бійці «Азову» знищили та пошкодили 11 одиниць броньованої техніки.
    В боях за місто було знищено 4 танки окупантів, 2 БТР та піхоту, в полон взято 12 окупантів. За 24 години щонайменше 22 бомбардування мирного міста. Скинуто вже приблизно 100 авіабомб на Маріуполь.
Центр Маріуполя після авіаудару 10 березня 2022 року 
13 березня.
Маріуполь, зруйнування житлових кварталів 
російськими терористами. 13.03.2022 
    14 березня в Маріуполі запрацював гуманітарний коридор, близько 160 цивільних автомобілів змогли виїхати з міста через Бердянськ і Токмак на Запоріжжя.
    За даними міської влади, з початку вторгнення у місті загинули понад 2100 мирних жителів. Війська Росії цілеспрямовано та безжально продовжують знищувати мирне населення Маріуполя.
Маріуполь у вогні 14.03.2022 
Вирватися із блокадного Маріуполя. 
Війна на півдні України 
    15 березня відкрили коридор для цивільних автомобілів. Протягом 14-16 березня місто покинула організація Червоний Хрест.
Маріуполь 15 березня 2022. Це просто жах... 
    Під час бою підрозділ «Азову» під керівництвом старшого лейтенанта Віталія Грицаєнка знищив три БТР-8, чотири бронемашини «Тигр», одну бронемашину «Рись» та три десятки російських солдатів.
    В околицях Маріуполя загинув командувач 150-ї мотострілецької дивізії генерал-майор Мітяєв Олег Юрійович.
16 березня російські війська продовжували обстріли цивільних районів Маріуполя. Артилерія вразила багато місць, включаючи будівлю басейну та автоколонну, а також завдали авіаційного удару по будівлі Донецького драматичного театру в Маріуполі, який використовували як бомбосховище під час блокади міста. Українська влада кваліфікувала це як військовий злочин.
    У театрі переховувалися за різними даними від 500 осіб до 1200 мирних жителів. Люди були розміщені на всіх поверхах театру, а також у бомбосховищі.
    До 18 березня було врятовано близько 130 тих, хто вижив. проте загальна кількість людей які могли знаходитися в підвалі під час могла сягати від 500 до 1200 осіб. Також росіяни зруйнували будівлю басейну «Нептун», де перебували цивільні.
Кількість жертв не була відома станом на 16 березня 2022 року. Бомбосховище у підвалі театру пережило бомбардування. Багато людей опинилися в пастці під палаючими завалами театру, що впав, після атаки, а триваючі обстріли в цьому районі ускладнили зусилля з відновлення.
    Депутат українського парламенту від Маріуполя Дмитро Гурін заявив, що рятувальні роботи утруднені через постійні обстріли району з боку російських військ.
    17 березня за повідомленням територіальної оборони Маріуполя українські військові контролюють лише половину міста, натомість окупанти контролюють 17-23 мікрорайони, Лівобережжя, частину Маріуполя вздовж проспекту Будівельників до магазину «1000 дрібниць». За попередньою оцінкою, близько 80 % житлового фонду міста зруйновано, з них майже 30 % не підлягає відновленню.
18 березня.
Маріуполь станом на 18.03.2022 - 
голова Донецької ОДА Павло Кириленко 
    У ніч на 19 березня 2022 року група військовослужбовців «Азову», до складу якої входив старший лейтенант Віталій Грицаєнко, здійснила успішний рейд у тил противника. В результаті було виявлено та знищено ворожий командний пункт, підірвано один тиловий склад та один склад з боєприпасами. Також воїни знищили 1 танк, 2 БТР та близько взводу живої сили ворога, переважно офіцерів. Під час цього бою від осколкового ураження загинув Віталій Грицаєнко.
Маріуполь: ситуація станом на вечір 
19 березня 2022 року/Блог Полку «АЗОВ»
    Захисники Маріуполя збили російський літак. Маріуполь оточений великими силами ворога, а небо над ним повністю контролюється окупантами, які безперервно бомбардують місто.
«Російська окупаційна влада здійснює геноцид українського народу! Саме зараз у захоплених ними Мангуші та Мелекіному помирають від голоду тисячі маріупольців, яким вдалося втекти від російських авіабомб. Це злочин проти людяності», — заявив Кириленко.
    Поблизу Маріуполя загинув заступник командувача Чорноморського флоту РФ з військово-політичної роботи капітан 1 рангу Палій Андрій Миколайович, який приймав участь у Російсько-грузинській війні та інтервенції Росії в Сирію.
    22 березня в битві за Маріуполь загинув командир 810-ї окремої гвардійської бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ полковник Шаров Олексій Миколайович.
Війна в Україні: назва міста Маріуполь стала загальною.
    23 березня українські військові збили російський літак над Маріуполем. Зокрема, командир полку «Азов» повідомив про те, що в Маріуполі кількість жертв серед цивільного населення збільшується щодня, і зараз становить близько трьох тисяч людей.
Зруйнований Маріуполь з висоти пташиного польоту
Маріуполь 23.03.2022 
    24 березня в обложеному російськими окупантами місті люди вмирають з голоду. Усі спроби організувати гуманітарну операцію із порятунку мешканців міста блокуються російською стороною. Для окупантів не важливі люди та їх долі, а лише пропагандистська картинка з примусовим вивозом населення на територію Росії.
    Згідно з повідомленням міської ради, близько 300 людей загинули внаслідок авіаудару по Маріупольському драматичному театру 16 березня. Ці цифри підтверджуються очевидцями, які перебували там.
Як виглядає Маріуполь сьогодні 
    25 березня бійцями полку «Азов» було знищено в Маріуполі в ніч проти 25 березня п'ять вантажних автомобілів і дві бойові машини десанту ворога. Ще одну БМД окупантів пошкоджено.
Ситуація в Маріуполі станом на 28 березня 2022 року

29 березня.
Маріуполь березень 2022 
    30 березня в Маріуполі окупанти продовжують вести штурмові дії. Бійці полку «Азов» знищили 3 танки та понад 64 одиниці ворожої піхоти, серед яких спецпідрозділи ГРУ РФ.
Відео з Маріуполя лютий-березень 2022, 
зняте місцевим мешканцем. 
    1 квітня. За словами Андрія Білецького, під егідою ГУР Міноборони було більше 5 успішних спроб доставки гелікоптерами підкріплення, озброєння, ліків та іншого найнеобхіднішого захисникам заблокованого Маріуполя. Зокрема, для посилення оборони міста було переправлено 72 бійці «Азова», а також 5 цивільних медиків. Здійснювалась евакуація поранених. Чимало льотчиків загинуло. Згодом двох із них за цю військову операцію було удостоєно званням «Героя України». Це підполковник Олександр Шемет та капітан Олександр Ляшенко, які на початку квітня здійснили перевезення боєприпасів, висадку розвідувальної групи та евакуацію поранених за маршрутом Маріуполь — Дніпро.
    2 квітня протягом доби бійці полку Азов знищили по два танки, БМД та БМП, а також російську піхоту. Частину росіян взято в полон.
    7 квітня Андрій Білецький повідомив про загибель бійця Адамса в боях за місто. За даними міськради Маріуполя, зруйновано 90 % інфраструктури: 2340 житлових будинків, 61.200 приватних будинків, 7 лікарень, 4 поліклінік, 57 шкіл, 7 вищих навчальних закладів, 70 дитячих садків, 3 пологові будинки.
    Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова заявила, що у захопленій частині Маріуполя росіяни почали примусову мобілізацію чоловіків.
    Станом на 11 квітня, росіяни депортували 33 тис. місцевих жителів з міста. Їх вивезли до Росії та тимчасово окупованих територій Донецької області. Росіяни захопили у полон моряків ліберійського вантажного судна.
    Бойова група 36-ї окремої бригади морської піхоти на чолі з командиром полковником Володимиром Баранюком колоною техніки пішла на прорив з блокадного Маріуполя у північному напрямку, щоб перейти лінію фронту та з'єднатися з основними силами ЗС України. Унаслідок вогневого ураження колона розсіялася, українські військові продовжували вихід у пішому порядку. Частина з них загинула, частина потрапили в оточення та в полон. Згодом офіцер розвідки управління полку «Азов» Ілля Самойленко піддав такі дії нішівній критиці, назвавши їх втечею. За словами Дениса Прокопенка, дії командира 36-ї бригади морської піхоти призвели до втрати оборони на заводі «Ілліча»; якби Баранюк не вирішив піти на прорив, українські військові могли б ще довго тримати оборону на правому березі Маріуполя.
    Полк «Азов» повідомив про хімічну атаку в районі заводу «Азовсталь», ввечері з російського БПЛА було розпилено отруйну речовину невідомого походження. Троє захисників із підрозділу отримали ознаки хімічного отруєння. Міністерство оборони України припускає, що росіяни могли використати фосфорні бомби.
    12 квітня підрозділ 36-ї бригади морської піхоти вийшов з оточення ворога та з'єднався з полком «Азов». Блінкен заявив, що США поки не можуть підтвердити застосування Росією хімічної зброї. У місті росіяни захопили в полон екіпаж судна «Blue Star-1» під прапором Ліберії. На борту перебували 18 українських моряків. За даними очільника Донецької ОВА Павла Кириленка, в оточеному Маріуполі через дії російських окупантів загинуло до 22 тис. людей.
    21 квітня в тимчасово окупованому російськими військовими селі Мангуш за 20 км до Маріуполя на супутникових знімках було виявлено братську могилу довжиною щонайменше 300 м. Путін наказав своїм військам скасувати штурм Азовсталі, та незважаючи на це, бомбардування заводу продовжилися, йшли бої в районі трамвайного депо, яке знаходиться на значній відстані від комбінату.
    24 квітня на опублікованих супутникових знімках передмістя Маріуполя було виявлено третє масове поховання.
    26 квітня окупаційні війська РФ продовжують обстріли заводу «Азовсталь» установкою розмінування УР-77 «Метеорит», в якому ховаються бійці полку «Азов» і сотні мирних мешканців. Розграбовано архівні та культурні фонди маріупольських музеїв. Гуманітарна ситуація залишається важкою, не вистачає продуктів харчування, води, медикаментів.
Маріуполь сьогодні. Реалії.
«Азовсталь»: як живуть у підвалах мирні
 жителі, що ховаються від війни. 
    3 травня – початок штурму заводу «Азовсталь». Перед штурмом російська авіація бомбила комбінат.
    4 травня командир полку «Азов» Прокопенко повідомив, що російським військовим вдалося прорватися на територію «Азовсталі».
    Маріупольський гарнізон вже 70-й день сам на сам протистоїть переважаючим силам противника. З 25 квітня ми тримаємо кругову оборону на заводі «Азовсталь». Вже другий день як противник прорвався на територію заводу. Йдуть важкі кровопролитні бої.
    Я пишаюся своїми солдатами, які прикладають надлюдські зусилля, щоб стримувати натиск противника! Я дякую всьому світу за колосальну підтримку гарнізону Маріуполь! Наші солдати на це заслуговують. Ситуація вкрай складна, але не дивлячись ні на що, ми продовжуємо виконувати наказ тримати оборону!»
— Денис Прокопенко, 4 травня 2022
Термінове звернення від командира полку «Азов»
Історії евакуйованих із «Азовсталі» маріупольців
Звернення командира полку «Азов» Дениса Прокопенко 
та командира 36 ОБРМП майора Сергія Волини.
    8 травня заступник командиру полку «Азов» Святослав Паламар та офіцер управління розвідки Ілля Самойленко дали брифінг з заводу «Азовсталь» про поточну військову операцію, деякі результати військових дій в Маріуполі та можливі перспективи захисників.
    11 травня стало відомо, що коли російські терористи проводили «фільтрацію» людей із окупованого Маріуполя, то всіх родичів військових ЗСУ, колишніх правоохоронців, активістів, журналістів та «підозрілих» людей вони вивозили до колишньої виправної колонії № 52 у с. Оленівка або до тюрми «Ізоляція» в Донецьку.
    13 травня російська пропаганда поширила фото застосування 2С4 «Тюльпан» з керованою міною з напівактивною голівкою самонаведення за відбитим лазерним променем «Смельчак» проти захисників Маріуполя які тримали оборону на заводі «Азовсталь».
    15 травня радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко поширив відео та повідомив про обстріли окупантами території заводу «Азовсталь» запалювальними снарядами 9М22С установки БМ-21 «Град».
Попри все, тут знаходять час для посмішки: 
як АЗОВ продовжує захищати Маріуполь 
    16 травня вищим військовим командуванням України було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», зберегти життя особового складу. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.
Російське Міноборони повідомило про досягнення домовленості про вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату «Азовсталь» у Маріуполі на окуповану територію.
    Цього дня ввечері розпочалась евакуація — автобусами було вивезено 264 українських бійці на територію Донецької області, контрольовану російськими військами. Серед них 53 тяжкопоранені військовослужбовці доправлені до медичного закладу в Новоазовську, ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки.
    Командир полку «Азов» Денис Прокопенко звернувся до українців:
«Все повинно піддаватися сумніву. Кожне прийняте рішення, кожен план, кожна операція. Критичне мислення завжди породжувало сумніви в моїй голові, сумніви у правильності прийнятого рішення. Це ніколи не виходило за межі розумного, і не заважало завжди наполягати на своїй точці зору.
В управлінні підрозділами завжди є ризик; на війні немає повністю безпечних планів та операцій, ти завжди ризикуєш. Головне - усвідомити, чи прораховані всі ризики, чи пропрацьований план "Б", чи віддався ти повністю цьому плану, який повинен поєднувати в собі виконання поставленої задачі та максимальне збереження життя та здоров'я особового складу.
Можливо, саме тому війна - це мистецтво, а не наука: коли ти виконав поставлену задачу та зберіг максимальну кількість особового складу. Це і є вища планка управління військами. Тим більше, коли твоє рішення затверджене вищим військовим керівництвом. Слава Україні!»
— Денис Прокопенко, 16 травня 2022
Термінове звернення командира полку «Азов» 
Дениса Прокопенка щодо ситуації на «Азовсталі»
Зеленський про евакуацію з «Азовсталі»:
 українські герої потрібні Україні живими.
    17 травня з Азовсталі, за повідомленням Міноборони РФ, вийшли ще 694 українських бійців полку «Азов» та інших підрозділів, у тому числі 29 поранених.
    ВООЗ попередила про поширення холери в тимчасово окупованому Маріуполі.
    18 травня з Азовсталі, за повідомленням Міноборони РФ, вийшли ще 771 українських бійців.
    19 травня евакуацію українських військовослужбовців було продовжено.
З'явились кадри виходу захисників Маріуполя з «Азовсталі».
    20 травня за повідомленням російських ЗМІ, із «Азовсталі» вийшли 531 захисник. Серед останніх - командир «Азова» Денис Прокопенко (Редіс), його заступник Святослав Паламар (Калина) та майор морпіхів Сергій Волинський (Волина).
    За повідомленням російського міністерства оборони, з території заводу «Азовсталь» було виведено всіх оборонців міста. При чому, за російськими даними, в полон потрапило 2439 бійців «Азову» та інших українських захисників. Однак, є причини вважати названу кількість полонених завищеною.
Із «Азовсталі» вийшли останні захисники Маріуполя
Допит бійця полку Азов Владислава Дуткача 
Маріуполь до і після авіаударів, кадри із 
космосу і фото очевидців.
 
Червень.
Рашисти втілюють жахливий план на 
Маріуполь - Андрющенко.
3 червня.
Коли Росія поверне в Україну бійців із «Азовсталі»?